Tarsus’un Mimari Gururu: SEV Tarsus İlköğretim Kurumları

Türkiye’nin en köklü okullarından Tarsus Amerikan Koleji’nin (TAC), bir buçuk asırlık kampüsünün karşısında kurulan Özel Tarsus SEV İlköğretim Kurumlarının yeni ve modern binası bölgenin de gururu oldu. Yaklaşık 10 bin metrekarelik alanda inşa edilen Özel Tarsus SEV İlköğretim Kurumlarının yeni binası; Tarsus Amerikan Koleji’nin yatakhanesi, iki okulun ortak kullandığı oditoryum, yemekhane ve kapalı spor salonuyla, yüksek teknolojik altyapısı, aydınlık ve estetik yapısı ile Tarsus’tan tüm Türkiye’ye gülümsüyor.

Mimarisiyle altı büyük mimari ödül alan Özel Tarsus SEV İlköğretim Kurumlarının binasında; anaokulundan dördüncü sınıfa kadar olan ilköğretim öğrencileri eğitim alırken, aynı kampüste bulunan diğer bina Tarsus Amerikan Koleji’nde okuyan yatılı lise öğrencilerine ev sahipliği yapıyor.

Aydınlık Derslikler Teknolojik Eğitimler

Toplam üç katlı olan binada ilköğretim öğrencileri için toplam 21 derslik var. Akıllı tahta, projeksiyon ve öğrenci dolaplarının yer aldığı dersliklerin yanı sıra; görsel sanatlar, müzik odası, bilgisayar odası, Mind Lab (Düşünce Becerileri) sınıfı, satranç sınıfı, İngilizce fen ve matematik sınıfı, tam donanımlı laboratuvar, İngilizce ve Türkçe yayınların yer aldığı tam donanımlı kütüphane, çok amaçlı salon ve split derslikleri var. Öğrenciler, son derece teknolojik donanıma sahip dersliklerde eğitim görürken; ışığın modern tarzda kurgulandığı binada, aydınlık ve havadar ortamda olmanın rahatlığını da yaşıyor.

Hem Çevre Dostu Hem Akıllı Bina

Akıllı bina teknolojisiyle inşa edilen okul aynı zamanda da çevre dostu. Binada enerjinin bir kısmı güneş enerjisinden faydalanarak üretiliyor. Yatakhane doğalgazla ısınırken, ilköğretim binasının hem ısıtması hem soğutması öğrencilerin güvenliği için elektrikle sağlanıyor. Merkezi sistemle soğutulan binada son derece gelişkin bir havalandırma sistemi mevcut. Klima sisteminin çok güçlü olduğu binada, pencereleri açmaya gerek kalmıyor ve sistem otomatik olarak havayı temizliyor.

Kulis Odaları İçinde 640 Kişilik Oditoryum

Özel Tarsus SEV İlköğretim Kurumlarının yeni binasındaki en büyük gurur kaynaklarından biri de; bölgede tek olan 640 kişilik oditoryumu. Son teknoloji ses ve ışık sisteminin kullanıldığı oditoryumda, en gelişkin sinema salonlarında bulunan sinema sistemi de var. Konferans amaçlı tasarlanan oditoryumda dikkat çeken en önemli ayrıntılardan diğeri ise; öğrencilerin gösteri ve etkinliklerde zorluk yaşamamaları için hazırlanan kulis alanı. Hemen sahne arkasında yer alan makyaj, giyinme odaları ve duşlar sayesinde, öğrenciler gösteri sırasında çok rahatlıkla sahneye hazırlanabiliyor ya da gösteri aralarında ihtiyaç duydukları değişiklikleri (kostüm, makyaj vb) yapabiliyorlar. Oditoryum alanında ayrıca öğrenci çalışmalarının yer alabileceği geniş bir fuaye alanı da bulunuyor.

Derslikleri de Olan Kapalı Spor Salonu

Binanın kapalı spor salonu da her türlü antrenman ve spor müsabakalarına ev sahipliği yapabilecek kapasite ve altyapıya sahip. Soyunma odalarının ve duşların bulunduğu spor salonunda ayrıca derslikler de var. Böylece öğrenciler, antrenman yapmanın yanı sıra teknik bilgiler almaları ya da ders yapmaları gerektiğinde, bina değiştirmelerine gerek kalmadan spor salonunun hemen yanındaki dersliklere geçebiliyorlar.

Güvenilir Yemekhane Sağlıklı Besinler

Toplam 600 kişi kapasiteye sahip yemekhanede üç farklı soğutucu buzdolabı bulunuyor. Soğutuculardan birinde taze meyve sebze, birinde et-tavuk-balık, diğerinde ise kapalı gıdalar muhafaza ediliyor. Böylece tüm gıdaların ayrı soğutucularda ayrıştırılarak, uygun derecede, son tüketim tarihine kadar uygun şekillerde saklanması sağlanıyor.

Öğrencinin Güvenliği İçin Gelişkin Bilgisayar Sistemi

Yaklaşık 10 bin metrekarelik alana sahip Özel Tarsus SEV İlköğretim Kurumlarının yaklaşık bin metrekaresi çim oyun alanından oluşuyor. Çocukların rahatlıkla oyun oynayabildiği, nefes alabildiği bu alanın yanısıra Milli Eğitim Bakanlığı’nın güvenlik amaçlı önerdiği şekilde tartan zemin oluşan ikinci bir oyun alanı da mevcut. Yine çocukların güvenliği için bina yüksek duvarlarla çevrilmiş durumda.

Binanın tüm güvenlik, ısıtma, anons ve yangın alarmları tek bir merkezden yönetiliyor. Yatakhanede son derece gelişkin bir bilgisayar sistemiyle kontrol edilen binada, herhangi bir arıza ya da güvenlikle ilgili bir problemde anında müdahale edilebiliyor.